L'hospitalitat Hospitalitats de la Mare de Déu de Lourdes Vic i Solsona Hospitalitat El pelegrinatge Què puc fer? Galeria/premsa Actualitat Contacte Hospitalitat Hospitalitats de la mare de Déu de Lourdes Vic i Solsona Inici Delegació d’Osona i Ripollès tel; 93 886 93 40    Delegació d’Anoia tel; 620 601 950   Delegació del Bages tel; 608 963 584  Hospitalitat de Solsona tel; 678 69 15 39

I per fi hem pogut tornat a Lourdes de Pelegrinatge!!!


Les Hospitalitats de Vic i Solsona, hem celebrat del 11 al 15 de juny, el 53è Pelegrinatge a Lourdes. Després de dos anys sense poder-lo fer per la situació sanitària de pandèmia, hi havien moltes ganes de pelegrinatge, i això es va notar en les cares i en el coratge de totes les persones que en van formar part.


El primer dia, l’ambient que es respirava en els diferents punts de partida, ens omplia d’energia i il·lusió de cara als dies que ens esperaven, i tot i haver de fer el viatge amb mascareta per prevenció sanitària, l’alegria i les ganes d’arribar a Lourdes varen ser ben presents durant tot el viatge. En arribar, i després d’acomodar-nos, les persones que venien per primer any varen rebre les primeres indicacions de com dur un carret, o acompanyar amb algú que vagi en cadira de rodes; i a continuació, es va fer l’acte d’obertura del pelegrinatge demanant a la Verge que tinguèssim un bon servei cap a les persones que venen com a “malaltes”, i uns bons dies en general.


El diumenge al matí, vam començar per la missa internacional, compartint l’Eucaristia amb altres hospitalitats d’arreu. Es notava que en aquest recomençar èrem menys persones, doncs quan tothom va estar a lloc, es notava que la feina havia acabat abans del previst i que quedaven espais buits que abans s’ocupaven. Això també ho vam notar en la fotografia del pelegrinatge davant la basílica del Roser, però tot i ser menys gent, la foto feia molt de goig. De les quasi 800 persones que podíem arribar a ser en anys anteriors, aquest cop n’èrem uns 400. Però la xifra no era important, el més important era tornar a Lourdes, tornar a començar, i mica en mica anar tornant als pelegrinatges anteriors en quant a assistència.


A la tarda, una de les grans novetats d’aquest any: l’espectacle musical, “Bernadette de Lourdes”. Amb tota la flota d’autocars, ens vam desplaçar fins a l’espai “Robert Hossein”, dins Lourdes mateix per veure aquest musical espectacular a l’estil Broadway sobre la vida de la Bernadette, i els fets de les aparicions de Lourdes. Un espectacle, on a part de la gran posada en escena, la música, i les cançons tant ben cantades, és també una ensenyança de com amb humilitat, dient la veritat fermament, i perseverança, es poden aconseguir grans coses, com va fer Bernadette. La gent va sortir-ne molt contenta i dient que havia valgut la pena anar a veure-ho.


Al vespre, amb la processó de torxes, on vam tornar a sentir un cop més el Virolai i tenir les emocions a flor de pell, vam tancar un dia ben complert.


El dilluns, ben d’hora, el grup de pelegrins feia el viacrucis de la muntanya, i a continuació una altra novetat dins un dels actes més personals, més de fe i més sentits: Piscines. Aquest cop, per encara precaucions sanitàries, no es feia el bany a dins les anomenades “piscines”, i es substituia pel gest de l’aigua, duent a terme les mateixes accions que va fer la Bernadette davant les paraules de la Verge “Vés a la font, beu aigua, i renta’t”. Aquest senzill però bonic acte, va fer que més gent s’acostés i entrés a dins l’espai de piscines.


Tot seguit, es va fer la missa preparada pels joves, on tothom en disfruta per ser un tipus d’Eucaristia molt participatiu, cants molt dinàmics, alegre i visual. Havent dinat, vam dur a terme la celebració del perdó, i després de berenar i una estona de convivència, vam dur a terme la processó del Santíssim tornant a la basílica subterrània de Pius X.


Al vespre, la vetlla de pregària en format visual sota les paraules de l’Evangeli “Queda’t amb nosaltres”; tancava un altre dia ben complert, que com cada vespre, alguns varen allargar fent pinya i compartint un beure als diferents bars o restaurants de la zona, anant a la Gruta il·luminada en la calma de la nit, o posant un ciri.


El dimarts, la calor ja va apretar una mica més, però això no ens va fer disminuir les forces per encarar amb ganes i il·lusió un dels moments més esperats de cada pelegrinatge: La missa i passada per la Gruta. Oficiada pel bisbe de Vic, Mons. Romà Casanova, i el bisbe de Solsona Mons. Francesc Conesa, que s’estrenava com a bisbe dins el nostre pelegrinatge, fou també una eucaristia molt maca davant la imatge de la Verge, per a continuació, passar per fi per la Gruta, i tocar la roca humida mentre cadascú interiorment hi deixava la seva pregària o donar les gràcies.


La tarda, fou dedicada a una tarda lliure, una tarda en companyia, on el personal de servei acompanyava les persones que venien com a malaltes a fer el que volguessin. Així, es va poder veure gent aprofitant per posar ciris, per omplir aigua, fent alguna compra, cantant cançons davant l’Accueil, establint una conversa a l’esplanada, fent una passejada, etc… Al mateix temps, el grup de peregrins i les persones que venien per primer any, gaudien d’una visita i coneixença més turística seguint “Les passes de Bernadette”.


Al vespre, fer maletes per tenir-ho tot apunt per la tornada a casa l’endemà, i el personal de servei feia el comiat amb una festa tot movent l’esquelet.


I així, després d’uns dies de pregària, de moltes estones compartides, i d’anècdotes que quedaran gravades per sempre dins nostre, encetàvem la tornada a casa. A les arribades, amics i familiars ens esperaven per celebrar tots plegats que haviem pogut tornar a Lourdes, un any més.


Moltes gràcies a totes les persones que ho han fet possible, i a tothom que hi ha participat. No era fàcil tornar per la situació sanitària en la que encara ens trobem, però podem estar ben satisfets dels dies que hem viscut, i les sensacions recuperades. Esperem poder-hi tornar l’any vinent dins de condicions més favorables que permetin que més gent pugui venir, sobretot jovent i personal sanitari, i tornar mica en mica a la quotidianitat de les activitats de l’Hospitalitat i del Pelegrinatge. Així, doncs fins la propera, i fins el proper pelegrinatge. Us esperem a tots i totes del 17 al 21 de juny de 2023. Ja queda menys!!!!


CRONICA DEL 53è 	PELEGRIANTGE A LOURDES